Αξιοθέατα στο Ναύπλιο

ΤΟ ΑΡΓΟΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑ), ΝΑΥΠΛΙΟ

Το Άργος δημιουργήθηκε και βρίσκεται στην ίδια περιοχή εδώ και 5.000 χρόνια και είναι η αρχαιότερη πόλη στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη, με τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο. Το Άργος βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Μυκηνών-Ναυπλίου-Επιδαύρου και απέχει 135 χλμ από την Αθήνα με την οποία συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά. Είναι η μεγαλύτερη πόλη, το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Αργολίδας, με μεγάλη αγροτική παραγωγή και ανεπτυγμένη βιομηχανία, ειδικευμένη στην τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Το Άργος διαθέτει πληθώρα αρχαιολογικών μνημείων με πιο γνωστό το επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα, με χωρητικότητα 20.000 θεατών, λαξευμένο πάνω σε βράχο.

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Αρχαίο Ωδείο, η Αρχαία Αγορά και το Κριτήριο. Πάνω στο λόφο Λάρισσα, δυτικά της πόλης, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο ενώ στην πλαγιά του λόφου η ιστορική εκκλησία της Παναγιάς της Κατακεκρυμμένης συμπληρώνει το ειδυλλιακό τοπίο. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται και ο λόφος Ασπίδα φιλοξενεί το προϊστορικό ιερό της Δειράδας με τους Μυκηναϊκούς τάφους. Παρά το πλήθος και των αρχαιοτήτων και το δικαιολογημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, το Άργος είναι μια μοντέρνα πόλη που σφίζει από ζωή και κίνηση. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα εξαιρετικά νεοκλασικά κτίρια όπως το Καλλέργειο, το Δημοτικό Μέγαρο, το Κωνσταντωπούλειο Μέγαρο, το σπίτι του Τρικούπη κ.α.

H ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΝΑΥΠΛΙΟ

Στην Ελλάδα η γνωστότερη πυραμίδα είναι η «πυραμίδα του Ελληνικού». Βρίσκεται στο σημερινό χωριό «Ελληνικό», κοντά στον δρόμο που συνέδεε στην αρχαιότητα το Άργος με την Τεγέα. Η πυραμίδα έχει χρονολογηθεί στο 2700 π.χ δια της μεθόδου της θερμοφωταύγειας Είναι το καλύτερα διατηρημένο πυραμιδικό κτίσμα από τα 26 περίπου που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το κτίσμα έχει υποστεί πολλές φθορές αλλά η πυραμιδική του μορφή φαίνεται ολοκάθαρα. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε ασβεστόλιθος, ένα υλικό που βρίσκεται εύκολα στην περιοχή αυτή. Η κάτοψη της είναι ένα παραλληλόγραμμο με τις μεγάλες του πλευρές να έχουν διαστάσεις 12.58m και 14.70m και τις μικρές 8.62m και 8.61m αντίστοιχα. Η είσοδος της Πυραμίδας βρίσκεται στην ανατολική της πλευρά προς τον αργολικό κόλπο.

ΜΥΚΗΝΕΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ

Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον». Τούτο παρακίνησε τον Ερρίκο Σλήμαν να σκάψει την ακρόπολη των Μυκηνών, όπου βρήκε θολωτούς τάφους, διάφορα αγγεία σπάνιας τέχνης, δείγματα Μυκηναϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε με κέντρο τις Μυκήνες από τα 1600-1100 π.Χ. Το έργο του Σλήμαν συνέχισε από το 1888 ο Χρήστος Τσούντας.

ΜΝΗΜΕΙΑ

Θολωτός τάφος του Ατρέως
Ο θολωτός τάφος του Ατρέως δέσποζε στη δυτική πλαγιά της ράχης της Παναγίτσας, στα νοτιοδυτικά της ακρόπολης των Μυκηνών και επάνω στον οδικό άξονα, που συνέδεε τις Μυκήνες με το Ηραίο του Άργους. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και τελειότερους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους και τον πιο εντυπωσιακό από τους εννέα, που συνολικά έχουν βρεθεί στις Μυκήνες. Χρονολογείται μεταξύ του 1350 και του 1250 π.Χ. και θεωρείται ως ένα από τα ωριμότερα δείγματα του τύπου.

Πύλη Λεόντων
Η Πύλη των Λεόντων, το υπέροχο αυτό μεγαλιθικό μνημείο, θεωρείται ως το πρώτο παράδειγμα μνημειώδους γλυπτικής που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Είναι η κύρια είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών και κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ. περίπου. Πήρε το όνομά της από την περίφημη ανάγλυφη παράσταση των δύο λιονταριών που κοσμούν το κουφιστικό τρίγωνο.

Ταφικός κύκλος Β'
Δυτικά της ακρόπολης των Μυκηνών βρίσκεται ο ταφικός κύκλος Β, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που μας δίνουν στοιχεία για την ταφική αρχιτεκτονική και τα ταφικά έθιμα των Μυκηναίων. Αποτελούσε τμήμα του προϊστορικού νεκροταφείου της περιοχής και περιείχε 26 τάφους οι οποίοι περιβάλλονταν από ένα κυκλικό περίβολο. Χρονολογείται γύρω στο 1650-1550 π.Χ. περίπου.

Πολυτελη διαμερισματα στο Ναυπλιο - Ενοικιασεις